5 vanliga frågor om IVF – och svaren du behöver

Att överväga en IVF-behandling väcker ofta många frågor och funderingar. Det är helt naturligt. Kunskap ger trygghet, och på Eliva Clinic vill vi att du ska känna dig så informerad och bekväm som möjligt inför din resa. Här har vi samlat och besvarat fem av de vanligaste frågorna vi får från våra patienter.

1. Hur stor är chansen att lyckas med IVF?

Detta är kanske den allra vanligaste frågan. Sanningen är att chansen att lyckas med IVF varierar och beror på flera faktorer. Kvinnans ålder är den mest avgörande faktorn, men även orsaken till infertiliteten, livsstil och klinikens expertis spelar in. Generellt sett leder ungefär var tredje påbörjad behandling till en födsel. För vissa krävs det flera försök, och för andra lyckas det på första. Under en konsultation kan vi ge dig en mer personlig bedömning baserad på just dina förutsättningar.

2. Gör en IVF-behandling ont?

Upplevelsen av smärta är väldigt individuell. Många moment i en IVF-behandling är inte smärtsamma alls.

  • Hormonsprutorna: De nålar som används är mycket tunna och de flesta upplever bara ett litet stick.

  • Ägguttaget: Detta sker under lokalbedövning och med smärtlindrande medel, så du ska inte känna någon skarp smärta. Däremot kan man uppleva ett visst tryck och obehag, samt känna sig öm i magen några dagar efteråt.

  • Återföringen av embryot: Denna procedur är i regel helt smärtfri och känns ungefär som ett vanligt gynekologiskt cellprov.

3. Vilka är de vanligaste biverkningarna?

Hormonstimuleringen kan ge biverkningar som liknar de vid PMS eller en tidig graviditet. Det kan inkludera en känsla av svullnad i magen, trötthet, humörsvängningar och ömhet i brösten. De flesta upplever lindriga biverkningar som går över efter behandlingen. Allvarligare komplikationer, som överstimuleringssyndrom (OHSS), är ovanliga och vi övervakar dig noggrant för att minimera riskerna.

4. När ska man söka hjälp för ofrivillig barnlöshet?

En vanlig rekommendation är att söka hjälp om man har försökt bli gravid i ett år utan att lyckas. Om kvinnan är över 35 år kan det vara bra att söka hjälp redan efter sex månader, eftersom fertiliteten minskar snabbare med åldern. Du behöver inte vänta – känner du oro är du alltid välkommen att boka en konsultation för att prata om din situation och dina möjligheter.

5. Finns det någon åldersgräns för IVF?

I Sverige finns det inga lagstadgade åldersgränser för privatfinansierad IVF. Däremot har de flesta kliniker egna riktlinjer, eftersom chansen att lyckas minskar markant med stigande ålder. På Eliva Clinic gör vi alltid en individuell bedömning där vi ser till kvinnans medicinska förutsättningar och äggreserv. Syftet är alltid att ge en realistisk bild av möjligheterna och undvika behandlingar som har mycket låg chans att lyckas.

Att ha frågor är en del av processen. Varje resa är unik och kräver personlig vägledning. För en mer detaljerad genomgång av behandlingen, besök vår huvudsida för IVF på Elivaclinic.

Har du fler frågor? Tveka inte att boka en tid hos oss på Eliva Clinic. Vi finns här för att ge dig de svar och det stöd du behöver på din väg mot att bilda familj.

Hög

framgångsfrekvens

Specialistläkare inom

IVF & Gynekolog

Högsta

betyg

Rimliga

priser

Mest

rekommenderade

 

Snabb och Säker Bokning

Ange ditt telefonnummer nedan!