Vad du kan förvänta dig vid ditt första besök hos en Gynekolog i Stockholm

Att boka och gå på sitt allra första gynekologbesök, eller det första besöket hos en ny gynekolog, kan för många kännas nervöst eller till och med lite skrämmande. Vad kommer att hända? Kommer det att göra ont? Vad ska jag säga? Ovissheten kan skapa oro, men att veta vad man kan förvänta sig kan göra stor skillnad och hjälpa till att minska nervositeten.

Syftet med den här artikeln är att guida dig genom ett typiskt första besök hos en gynekolog, särskilt om du letar efter en gynekolog i Stockholm. Vi vill avdramatisera upplevelsen och ge dig den information du behöver för att känna dig trygg och förberedd.

På Eliva Clinic förstår vi att det första besöket är ett stort steg för många. Vi strävar alltid efter att skapa en välkomnande, trygg och respektfull miljö där du känner dig bekväm att ställa frågor och uttrycka eventuell oro.

Varför gå till gynekologen?

Innan vi dyker ner i själva besöket, låt oss kort påminna om varför det är viktigt. Ett gynekologbesök kan handla om allt från regelbundna hälsokontroller och cellprovtagning, till rådgivning kring preventivmedel, utredning av specifika symptom (som smärta, blödningsrubbningar eller ovanliga flytningar), fertilitetsfrågor eller stöd under klimakteriet. Det är en grundläggande del av att ta hand om sin reproduktiva och sexuella hälsa som kvinna.

Förberedelser inför besöket

Lite förberedelse kan göra att du känner dig lugnare och får ut mer av ditt besök.

  • Boka tid: Detta görs oftast via telefon eller ett onlinebokningssystem, som många mottagningar i Stockholm erbjuder. Var medveten om att väntetider kan variera. Fråga gärna vid bokningen om det är något särskilt du behöver tänka på inför just ditt besök.

  • Information att ta med:

    • Giltig legitimation.

    • Datum för din senaste menstruation (första dagen). Skriv gärna ner det så du inte glömmer.

    • En lista på eventuella mediciner du tar regelbundet.

    • Anteckningar om eventuella symptom, deras varaktighet och när de uppstår.

    • En lista med frågor du vill ställa till gynekologen. Det är lätt att glömma bort dem när man väl är där.

  • Timing: Om besöket inkluderar cellprovtagning är det oftast bäst att undvika att komma när du har mens, då riklig blödning kan göra det svårare att analysera provet. En lättare blödning i början eller slutet av mensen brukar dock sällan vara ett problem. Om du är osäker, ring mottagningen och fråga. För en vanlig undersökning eller diskussion spelar mensen oftast ingen roll.

  • Mental förberedelse: Kom ihåg att gynekologer och barnmorskor möter patienter varje dag och är vana vid att hantera oro och nervositet. De är där för att hjälpa dig. Det är helt okej att säga att du är nervös. Att ha skrivit ner dina frågor kan också kännas tryggt.

På mottagningen – Steg för steg genom besöket

Här följer en generell beskrivning av hur ett första gynekologbesök brukar gå till:

1. Ankomst och Incheckning

När du kommer till mottagningen anmäler du dig i receptionen. Du kan behöva visa legitimation och eventuellt fylla i ett hälsoformulär (anamnesformulär) med frågor om din medicinska historia, livsstil och anledningen till besöket. Kom ihåg att all personal inom vården har tystnadsplikt, vilket innebär att allt du berättar och all information om dig behandlas konfidentiellt.

2. Mötet med gynekologen – Samtalet (Anamnes)

Du får träffa gynekologen, ofta i ett samtalsrum eller direkt i undersökningsrummet. Besöket inleds nästan alltid med ett samtal. Detta är en mycket viktig del, särskilt vid första besöket. Gynekologen kommer att ställa frågor för att få en bild av din hälsa och dina behov. Frågorna kan handla om:

  • Anledningen till ditt besök (är det en rutinkontroll eller har du specifika besvär?).

  • Din menstruationscykel (regelbundenhet, blödningsmängd, smärta).

  • Din sexuella hälsa (är du sexuellt aktiv, vilka preventivmedel använder du/har du använt, tidigare könssjukdomar?).

  • Eventuella graviditeter eller förlossningar.

  • Tidigare sjukdomar, operationer eller gynekologiska problem.

  • Ärftliga sjukdomar i familjen (t.ex. cancer, blodproppar).

  • Livsstilsfaktorer (rökning, etc.).

  • Eventuella mediciner du tar.

Var så ärlig och utförlig du kan – detta hjälper gynekologen att ge dig bästa möjliga vård. Kom ihåg tystnadsplikten. Detta är också ditt tillfälle att ställa de frågor du har förberett.

3. Omklädning

Inför den gynekologiska undersökningen kommer du att bli ombedd att klä av dig på underkroppen. Detta sker oftast i avskildhet, antingen bakom en skärm eller i ett separat omklädningsrum. Du får ofta ett skynke eller en pappersrock att täcka dig med. Du behöver oftast inte klä av dig på överkroppen om inte en bröstundersökning också ska göras.

4. Den gynekologiska undersökningen

Detta är den del som många känner mest oro inför. Kom ihåg att du när som helst kan be gynekologen att pausa eller förklara vad som händer. Undersökningen sker medan du ligger på rygg i en speciell undersökningsstol (gynstol) med benstöd. Försök att slappna av och andas djupt och lugnt.

  • Yttre inspektion: Gynekologen tittar först på de yttre delarna av könsorganet (vulva) för att se om det finns några tecken på irritation, infektion, utslag eller andra förändringar.

  • Inre undersökning med spekulum: Ett instrument som kallas spekulum (ofta i plast eller metall, ibland uppvärmt) förs försiktigt in i slidan. Spekulumet håller isär slidväggarna så att gynekologen kan se livmodertappen och slidans slemhinnor. Det kan kännas lite ovant eller trycka lite, men det ska inte göra ont. Säg till om det känns obehagligt. Om ett cellprov ska tas, görs det nu genom att en liten borste eller spatel försiktigt stryks mot livmodertappen för att samla upp celler. Detta tar bara några sekunder.

  • Inre undersökning med palpation (att känna): Efter att spekulumet tagits ut för gynekologen oftast in ett eller två fingrar (med handske och glidmedel) i slidan samtidigt som den andra handen trycker lätt på din mage. Detta görs för att känna på livmoderns och äggstockarnas storlek, form, läge och rörlighet, samt för att upptäcka eventuell ömhet eller ojämnheter som cystor eller myom.

Hela undersökningen brukar gå ganska snabbt, oftast bara några minuter.

5. Eventuell ytterligare provtagning eller ultraljud

Beroende på anledningen till besöket och vad som framkommer under samtalet och undersökningen, kan det ibland bli aktuellt med ytterligare prover (t.ex. för infektioner) eller ett vaginalt ultraljud. Vid ett vaginalt ultraljud förs en smal ultraljudsstav in i slidan för att ge en detaljerad bild av livmodern och äggstockarna. Gynekologen förklarar i så fall varför detta rekommenderas.

6. Efter undersökningen – Sammanfattning och Rådgivning

När undersökningen är klar får du klä på dig i lugn och ro. Därefter sätter ni er ner igen, och gynekologen sammanfattar vad undersökningen visade. Ni diskuterar eventuella fynd, behov av behandling, råd kring preventivmedel eller livsstil, och planen framåt. Om prover har tagits får du information om hur och när du kan förvänta dig svar. Se till att du får svar på alla dina frågor innan du lämnar rummet.

Vanliga frågor och Oro inför första besöket

  • Gör undersökningen ont? Den ska normalt inte göra ont, men kan upplevas som obekväm eller ovan. Att spänna sig kan öka obehaget, så försök att slappna av. Kommunicera med gynekologen om något känns fel.

  • Måste jag raka mig eller förbereda mig på något särskilt sätt? Absolut inte. Kom som du är. God hygien är självklar, men ingen särskild förberedelse krävs.

  • Vad händer om jag har mens? Som nämnts, ring gärna och kolla om du är osäker, särskilt om cellprov planeras. För de flesta andra undersökningar och samtal är det inget hinder.

  • Måste jag ha haft sex för att gå till gynekologen? Nej. Gynekologisk vård är till för alla kvinnor, oavsett sexuell erfarenhet. Om du är oskuld (inte haft penetrerande samlag) är det bra att nämna det för gynekologen, så kan undersökningen anpassas, t.ex. genom att använda ett mindre spekulum eller ibland avstå från den inre undersökningen om det inte är nödvändigt.

  • Är allt jag säger konfidentiellt? Ja, all personal inom vården i Sverige har lagstadgad tystnadsplikt. Det du diskuterar med din gynekolog stannar mellan er (med vissa mycket sällsynta lagliga undantag).

Eliva Clinic – En trygg start på din gynekologiska vård i Stockholm

Vi på Eliva Clinic är väl medvetna om att det första gynekologbesöket kan vara förknippat med många känslor. Vårt mål är att göra din upplevelse så positiv och trygg som möjligt. Våra erfarna gynekologer och barnmorskor tar sig tid att lyssna, förklara noggrant och svara på alla dina frågor i en lugn och professionell miljö. Vi värdesätter ett empatiskt bemötande och respekterar din integritet.

Om du letar efter en trygg och professionellgynekolog i Stockholm för ditt första besök, eller om du vill byta till en mottagning där du känner dig sedd och hörd, är du varmt välkommen att boka tid hos oss på Eliva Clinic.

Sammanfattning

Det första besöket hos en gynekolog innefattar vanligtvis ett inledande samtal (anamnes), en gynekologisk undersökning (yttre inspektion, spekulumundersökning, palpation) och ett avslutande samtal med sammanfattning och rådgivning. Att vara förberedd genom att veta vad som ska hända och ha tänkt igenom eventuella frågor kan minska nervositeten avsevärt.

Kom ihåg att detta är ett viktigt steg för din hälsa. Att etablera en god kontakt med en gynekolog du litar på är en investering i ditt välbefinnande. Genom att vara informerad kan du känna dig mer delaktig och trygg i din vård. Vi hoppas att denna guide har varit till hjälp och önskar dig lycka till med ditt besök!

Hög

framgångsfrekvens

Specialistläkare inom

IVF & Gynekolog

Högsta

betyg

Rimliga

priser

Mest

rekommenderade

 

Snabb och Säker Bokning

Ange ditt telefonnummer nedan!